

URBANSHIFT AFRICA CITY ACADEMY #2: MARRAKECH

CLIMATE FINANCE [ICLEI]

DRAFT AGENDA

DATES: Feb 13th – Feb 16th 2024

General overview of the module

The goal of the course is to increase the capacity of local governments to **mobilize and access climate finance** for their climate action plans (climate resilience and mitigation infrastructure projects). Participants will learn about the financing **mechanisms and instruments**, and will gain knowledge on **project structuring**, where to look for project preparation support and how to pitch their ideas to attract investment.

This training invites local governments to:

- Connect to climate finance experts.
- Share their cities' experiences, lessons learnt, opportunities and challenges.

Main outcomes

- Improved knowledge of the climate finance sources and understanding how to access them.
- Learning how to use own municipal sources and funds for climate action.
- Ability to identify the most suitable financing instruments.
- Solid understanding of the key elements and steps to develop an investment-ready local infrastructure project addressing sustainable urban development.
- Shared knowledge on lessons learned from successful climate projects.

DATE & TIME		SESSION TITLE	DESCRIPTION	SPEAKERS	MODERATOR		
	DAY 1						
	09:00 - 10:00	INSTITUTIONAL WELCOME, OPENING REMARKS	Tania D Minister, Ministry of Energy Tr Wali N Mayor, C	pavoo, C40 Cities Paccarett, UNEP ansition and Sustainable Development Marrakech Safi City of Marrakech entative, UNDP Morocco			
	Relocate to each track's training room (20 min)						
DAY 1 Feb 13 th Tuesday	10:20 - 10:30 (10 min)	Welcome	Welcome the audience Presentation of the agenda Housekeeping rules Brief presentation of the finance online module	Eszter Mogyorósy , ICLEI World Secretariat			
	10:30 - 10:45 (15 min)	Participants' and trainers' introductions	 Ice-breaking activity to get to know each other and hear the expectations of the participants Find someone in your room who is wearing your favorite color and chat to figure out who is she/he, which country, and organisation and what is her/his job. If there is a table setting; each table to discuss what are the expectations of the training. 	André da Vila, ICLEI World Secretariat			

10:45 - 11:15 (30 min)	Session I: Funding sources and main actors	 Presentation of different actors: international, national, private sector [7 min] Trends in global climate finance [7 min] Presentation of a national government actor [8 min] Q&A [8 min] 	Eszter Mogyorósy, ICLEI World Secretariat Francisco Macedo, CCFLA Moroccan national government representatives (TBC)	Karishma Asarpota , ICLEI World Secretariat
11:15 - 11:30 (15 min)	Exercise I: Test your knowledge on the financing sources	- Group <u>"who is who in climate finance"</u>	André da Vila , ICLEI World Secretariat	
11:30 - 11:45		COFFEE BREAK		
		- Introduction to traditional financing instruments [10 min]	Asma Jhina, GCoM	
11:45	11:45Session II:- 13:00 (75 min)- instruments	 Optimizing own source revenues via the UN- Habitat ROSRA Tool [15 min] 	Lennart Fleck, UN-Habitat	
- 13:00		 UNCDF's "Rebuilding Local Fiscal Space" and "Local Climate Adaptive Living (LoCAL) Facility" [20 min] 	Nan Zhang, UNCDF	Asma Jhina, GCoM
		Break into two groups for practic Lennart : ROSRA Nan : Rebuilding Local F	tool	
13:00 - 14:00	LUNCH BREAK			
14:00 -		 Introduction to innovative financing instruments [15 min] 	André da Vila, ICLEI World Secretariat	

15:30 (90 min)		- Climate bonds [15 min]	Mike Brown, Climate Bonds Initiative (online)	
	Session III: Innovative financing	 Regional Energy Fund for Public lighting in Morocco, with the Region of Tanger Tetouan Al Hoceima [15 min] 	Quentin Roquigny, UNCDF	André da Vila,
	instruments	 Marrakech's PPP for water treatment and reuse plant [15 min] 	City of Marrakech (TBC)	ICLEI World Secretariat
	_	Exercise with the Finance decision	-making tree [15 min]	
		Discussion in two group	os [15 min]	
15:30 - 15:45		COFFEE BREAK		
15:45 - 16:10	Session IV: From climate action	- Case study on biodiversity action planning and project prioritisation in Bo City [10 min]	Alberta Watta Abu, Bo City	Viola Follini , C4
(25 min)	planning to implementation	- Local Finance Framework [10 min]	Lennart Fleck, UN-Habitat	
16:10 - 16:30 (20 min)	Exercise II: Identification of the steps of project development	- Work in groups or individually on project prioritization	André da Vila, ICLEI World Secreto	ariat
16:30 - 16:45 (15 min)	Closing Day 1	- Wrap up & preview of Day 2 agenda	Karishma Asarpota, ICLEI World S	ecretariat
		END OF DAY 1		

DATE & TIME	SESSION TITLE	DESCRIPTION	SPEAKERS	MODERATOR
		DAY 2		

	9:00 - 12:30	SITE VISIT		 STEP Palm Grove Urban Forest 	
	14:00 14:00 - 14:10 (10 min)	Introduction	- Re-cap of Day 1 - Agenda Day 2	Eszter Mogyorósy, ICLEI WS	
DAY 2 Feb 14 th	14:10 - 15:10 (60 min)	Session V: How to build investment - ready climate projects (panel discussion)	Panel discussion - Key elements of a "bankable climate" project - Investment readiness from banks' perspective - Project aggregation and its importance for small and medium size projects	Quentin Roquigny , UNCDF Basma Zouari , EIB Mohammed VI Foundation (TBC)	Asma Jhina, GCoM
Wednesd ay	15:10Exercise III: Check-the bankability of15:30your project idea		Q&A, Discussion [15 min] Participants work individually and fill out the bankability checklist based on the TAP project idea they brought		
	15:30 - 15:45	COFFEE BREAK			
	15:45 - 16:50 (65 min)	Session VI: Project Preparation Facilities (PPF)	 Zooming in on the Transformative Actions Program [10 min] Zooming in on the Gap Fund [10 min] Zooming in on the IMIF & City Bridge Facility [10 min] Zooming in on CIF [10 min] Zooming in on the PPF Connector [10 min] 	Eszter Mogyorósy, ICLEI WS Basma Zouari, EIB Quentin Roquigny, UNCDF Lennart Fleck, UNH Francisco Macedo, CCFLA	Francisco Macedo, CCFLA
			Q&A, Discussion [15 min]		
	16:50 - 17:00 (10 min)	Closing Day 2	Wrap up & preview of Day 3 agenda Group picture	Karishma Asarpota , ICLEI World Secretariat	

END OF DAY 2

DATE 8	& TIME	SESSION TITLE	DESCRIPTION	SPEAKERS	MODERATOR	
	DAY 3					
	9:00 - 9:10 (10 min)	Introduction	- Re-cap of Day 2 - Agenda Day 3	Karishma Asarpota, ICLEI WS		
	9:10 - 9:25 (15 min)	Session VII: Tip and tricks for a successful project pitch	 Presentation on the key elements of a successful fundraising strategy and pitch Introduction to the project pitching template 	Eszter Mogyorósy , ICLEI WS		
DAY 3 Feb 15 th Thursday	9:25 - 11:00 (95 min)	Exercise IV: Fundraising and project pitching	Participants will prepare a brief pitch using the TAP pitch template for the project ideas that the participants brought or selected in Exercise III. Alternatively, participants can take this time to get support and work on their TAP project idea.	ICLEI WS, GCoM, UNCDF, UN Habitat ICLEI, CCFLA		
	11:00 - 11:15		COFFEE BREAK			
	11:15 - 12:45 (90 min)	Exercise V: Test your pitch	Depending on the number of cities that have a solid idea to pitch, participants will be divided in groups or remain in one group, ensuring that no more than 4 cities are in one group. Each city will have approx. 6+6 minutes to do their pitch in front of a jury and get recommendations.	Jury members: Nan Zhang & Quentin Roquigny, UNCDF Lennart Fleck, UNH Francisco Macedo , CCFLA	Asma Jhina, GCoM,	

	12:45		All other participants will be invited to attend and learn from the exercise, as well as to vote for the best pitch at the end of the session.	Basma Zouari, EIB	
	- 14:00				
	14:00	Session VIII: Key learnings of the	Participants shall work individually and define 3-5 actions points they will do using the learnings of the course.		
	- 14:30 (30 min)	three days What will you do when you go home?	1-2 participants from each region will be called to share his/her points with the others.	Eszter Mogyorósy , ICLEI WS	CLEI WS
			Share feedback form with participants		
	14:30 - 16:00 (90 min)	Joint Closing Ceremony (for both courses)	 Reflections from the City Academy Presentation of Participants Certificates Future Plans in Africa Family photo 		
			END OF DAY 3		
DATE 8	& TIME	SESSION TITLE	DESCRIPTION	SPEAKERS	MODERATOR
			DAY 4		
DAY 4	9:00- 10h40	Gap Fund Training: Enabling Sustainable Urban Solutions	Welcome and introductions What kind of project preparation support is provided by the Gap Fund? City presentation The Gap Fund into practice Exercise: Completing an Expression of Interest (EoI)	Melissa Kerim, GCoM	
	10:40- 11:00		COFFEE BREAK		

11:00- 12:30	Gap Fund Training: Enabling Sustainable Urban Solutions	Sharing of EoI Results Q&A and Next Steps Closing	Melissa Kerim, GCoM	
12:30- 14:00	LUNCH BREAK - CLOSING CEREMONY			